Czekolada zapobiega chorobom serca?

czekolada

Czekolada jest znana ze swoich cennych właściwości nie tylko smakowych. Czy można stosować ją zapobiegawczo również przy chorobach serca?

Choroby serca dotykają coraz większą liczbę osób. Aby uchronić się przed poważnymi skutkami chorób warto zastosować środki prewencyjne. Jednym ze sposobów na zapobieganie chorobom serca jest znana wszystkim gorzka czekolada.

Właściwości antyoksydacyjne

Czekolada zawiera flawonidy czyli substancje o właściwościach antyoksydacyjnych. Działają one bardzo korzystnie na nasze serce. Flawonidy regulują także poziom cholesterolu, z którym związane są choroby serca. Już niewielka ilość czekolady spożywana codziennie, obniża ciśnienie krwi.

Pyszne i zdrowe kakao

Już Indianie stosowali kakao, które było elementem ich diety. Picie tego napoju, przygotowanego na bazie mleka, zmniejsza ryzyko wystąpień chorób związanych z układem serca i krążenia. Powinny uważać na nie osoby borykające się z migrenami, gdyż czekolada może zwiększać objawy z nimi związane.

Moc przeciwutleniaczy

Ziarna kakaowca są bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Usprawniają one pracę serca i naczyń krwionośnych. Dzięki czemu komórki serca oraz cały układ krwionośny lepiej funkcjonuje. Pamiętajmy jednak, że tylko ciemna czekolada, bez zbędnych tłuszczy i innych składników jest zdrowa dla naszego organizmu.

Wzmocnienie kondycji fizycznej

Udowodniono, że czekolada wzmacnia kondycję fizyczną osób, które walczą z chorobą tętnic obwodowych. Ten dobroczynny produkt zmniejsza tym samym ryzyko wystąpienia udaru mózgu czy zawału, którego skutki mogą być tragiczne.

Spadek ciśnienia krwiziarna-kakaowca

Regularne jedzenie gorzkiej czekolady pomoże obniżyć ciśnienie krwi, tak ważne przy chorobach serca. Kakao podnosi ilość tlenku azotu w naszym organizmie, co powoduje rozszerzanie się naczyń krwionośnych.

Czekolada ma wiele właściwości zdrowotnych. Wiele z nich zapobiega powstawaniu wszelkich chorób związanych z naszym sercem. W trosce o zdrowie pamiętajmy więc o jedzeniu gorzkiej czekolady.

PODZIEL SIĘ: