Dieta przy stwardnieniu rozsianym

dieta

Odpowiednie żywienie ma ogromne znaczenie. To co spożywamy może wspomóc organizm w walce z chorobą. Dieta przy stwardnieniu rozsianym także jest ważna.

Stwardnienie rozsiane

Stwardnienie rozsiane jest choroba neurologiczną, która spowalnia pracę układu nerwowego. Wraz z postępem schorzenia dochodzi do niedowładu kończyn, drżenia, oczopląsu, zaburzeń czucia a nawet depresji. Wyróżniamy trzy postacie choroby – rzutowo-remisyjna, łagodna i postępująca. W pierwszym przypadku ma styczność z okresami poprawy i remisji, które mogą przebiegać w przeciągu tygodni czy miesięcy. Odmiana łagodna cechuje się powrotem pacjenta do zdrowia lub brakiem rozwoju choroby. Postępujące stwardnienie rozsiane prowadzi do pogłębiania się objawów.

Zdrowa dieta

owoce

Odpowiednie żywienie przy stwardnieniu rozsianym może zapobiec rozwojowi objawów choroby. Dieta powinna być bogata w energię i białko. Węglowodany, witaminy, tłuszcze i sole mineralne to niezbędne składniki takiej diety. Forma podawanych posiłków również odgrywa dużą rolę, ponieważ choroba powoduje trudności w jedzeniu. Osoba chora na stwardnienie rozsiane powinna spożywać 5 posiłków dziennie, o ustalonych porach dnia. Porcje nie mogą być zbyt obfite, aby nie spowodować problemów z układem pokarmowym. Przy trudnościach z gryzieniem i połykanie, warto zadbać o konsystencję pokarmów. Jedzenie za pomocą łyżki czy słomki ułatwi ich przyjmowanie. Chorym należy dostarczyć odpowiednią ilość błonnika, który reguluje pracę jelit. Jego źródłem są owoce i warzywa, które muszą znaleźć się w diecie. Witaminy takie jak A, E oraz C także są niezbędne w żywieniu. Oprócz posiłków, należy przyjmować 2 litry płynów w ciągu doby. Najlepiej podawać wodę mineralną, bogatą w magnez, który wzmocni pracę serca i mięśni.

Prawidłowe odżywianie w chorobie takiej jak stwardnienie rozsiane chroni przed spadkiem napięcia i odleżynami. Dzięki temu pacjenci czują się lepiej i nie brak im siły na walkę z chorobą.

Katarzyna Antos

PODZIEL SIĘ: