Ryby na świątecznym stole

ryby

Podczas Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pysznych i zdrowych ryb. Jakie ryby zwykle pojawiają się na świątecznym stole?

Dania z ryb

Według tradycji chrześcijańskiej, na wieczerzę wigilijną przygotowuje się dania postne, czyli takie które nie zawierają mięsa. Królują więc ryby, które są bardzo zdrowe i smaczne. Stanowią niektóre z dwunastu wigilijnych potraw i są chętnie przygotowywane. Każdego roku dbamy o to, by na stole niczego nie zabrakło. Ryba to także symbol chrześcijaństwa, nic dziwnego, że pojawia się w ten szczególny, świąteczny czas.

Karp

Karp to najbardziej charakterystyczna świąteczna ryba. Obowiązkowo musi się znaleźć na wigilijnym stole. Karp jest przez nas zbyt rzadko doceniany. Przyrządzamy go głównie na Święta, a tymczasem jedzony przez cały rok wzmacnia pracę serca. Może także poprawić odporność organizmu. Najczęściej przygotowujemy karpia po żydowsku czyli na słodko w galarecie lub w formie smażonej.

Śledź

Smak śledzi także kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Śledź jest smaczny praktycznie w każdej postaci. Możemy podać go tradycyjnie, w śmietanie, lub w koperkowym sosie czy octowej marynacie. Warto poeksperymentować kulinarnie z tą rybą, dodając do niej jabłka czy rodzynki.

Łosoś

Łosoś to ryba, która coraz częściej pojawia się na wigilii. To jeden z najzdrowszych gatunków ryb. Zawiera dużą ilość cennych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3. Jego spożycie działa korzystnie na serce, naczynia krwionośne i pracę mózgu. Zdecydowanie warto jeść często łososia, nie tylko w okresie świątecznym.

Pstrąg

Pstrąg również jest zdrową rybą, godną uwagi. Tak samo jak łosoś, jest źródłem kwasów omega 3. Wykazuje pozytywne działanie na ludzki organizm. Ryby takie jak pstrąg możemy podać w formie pieczonej, z ziemniakami lub faszerowanej grzybowym nadzieniem.

Mintaj

śledź

Mintaj to ryba z rodziny dorszowatych. Choć w naszym kraju nie jest tak popularny jak łosoś, jest łatwo dostępny i tani. Filety z mintaja to podstawa pysznej ryby po grecku, która pojawia się na wielu wigilijnych stołach. Z dodatkiem marchewki, cebuli i przypraw będzie stanowić znakomite, świąteczne danie.

Katarzyna Antos

PODZIEL SIĘ: