Dieta dla seniora

Dieta dla seniora

Wraz z przekroczeniem pewnego wieku nasz organizm nie jest już tak sprawny jak kiedyś. Dotyczy to również układu pokarmowego. Jego funkcjonowanie zależy bowiem od ilości wydzielanych soków trawiennych, która z wiekiem się obniża, oraz od tempa ruchów robaczkowych jelit, które spada. Osoby starsze częściej narzekają również na rozmaite dolegliwości gastryczne, słabszą odporność organizmu i częstsze infekcje. Wszystkie te problemy powinna uwzględniać dieta dla osób starszych. Niestety, często seniorzy lekceważą zdrowy sposób odżywiania i często sięgają po produkty gotowe, przesycone konserwantami, tanie i bez smaku.

Zdrowa żywność dla seniora.

Tymczasem zdrowa żywność wcale nie musi być droga, a jej przyrządzenie nie jest trudne i nie zajmuje wiele czasu. Dzięki odpowiedniej diecie można natomiast zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworu, osteoporozy czy dolegliwości ze strony układu naczyniowego. Jadłospis osób starszych powinien opierać się na produktach świeżych, niskotłuszczowych i być zblilansowany. Należy pamiętać także o tym, żę zapotrzebowanie kaloryczne jest niższe u osób starszych, za to wzrasta potrzeba dostarczenia organizmowi witamin oraz minerałów. Bardzo istotne jest spożywanie produktów bogatych w wapń, fosfor, magnez, witaminy A, E, D, C, B12.

Zalecane jedzenie.

Zaleca się szczególnie: chudy nabiał, przetwory rybne, tłuste ryby (bogate także w kwasy Omega 3 korzystnie oddziałujące na pracę serca oraz obniżające poziom złego cholesterolu), owoce i warzywa (zawierające antyoksydanty niwelujące szkodliwe działanie wolnych rodników), a także oleje roślinne. Produkty z pełnego ziarna także powinny często gościć na stole osób starszych. Należy bowiem pamiętać, że z biegiem lat metabolizm pogarsza się i łatwiej o przyrost wagi. Dlatego istotne jest dostarczenie właściwych ilości błonnika. Dobrze spożywać pokarmy często, choć w mniejszych ilościach – dzięki temu przemiana materii utrzyma się na optymalnym poziomie. Nie należy także zapominać o regularnym i częstym uzupełnianiu płynów (w postaci wody, niesłodzonych soków, mleka, zup). Ograniczyć trzeba natomiast pokarmy tłuste, alkohol, kofeinę, przetworzoną żywność.

TAGI: Nowotwory, osteoporoza, pokarmy niskotłuszczowe,  żywność zbilansowana, wapń, fosfor, magnez, witaminy,przemiana materii.

PODZIEL SIĘ: