Jak komponować dietę osób starszych?

Jemy nie tylko po to aby żyć, ale też aby żyć zdrowo. Pożywienie jest bowiem doskonałym elementem profilaktyki – pomaga zapobiegać wielu groźnym schorzeniom, pozytywnie wpływa na kondycję organizmu. niestety – osoby starsze często o tej prawdzie zapominają. Ich jadłospis w dużej mierze składa się w produktów niskiej jakości, wysokoprzetworzonych, bogatych w konserwanty, a ubogich w składniki odżywcze jak witaminy i minerały. Często taka dieta podyktowana jest względami ekonomicznymi. Jednakże zdrowy sposób odżywiania wcale nie musi być drogi. Mnóstwo świeżych i zdrowych pokarmów można bowiem kupić po niskich cenach. Przy komponowaniu diety osób starszych bardzo ważne jest zwrócenie uwagi na ich szczególne potrzeby. Z wiekiem zwalnia bowiem przemiana materii (co może skutkować bolesnymi zaparciami i innymi problemami trawiennymi), obniża się odporność oraz ogólna wydolność organizmu. Seniorzy są bardziej narażeni na choroby układu krwionośnego (jak nadciśnienie czy miażdżyca), a także kostnego (jak chociażby osteoporoza), czy pokarmowego (rak jelita grubego, nowotwór żołądka, refluks). Warto więc zadbać, aby dieta opierała się na produktach pełnoziarnistych (bogatych w błonnik i złożone węglowodany) – m.in. kaszach, ciemnym pieczywie, płatkach owsianych, a także warzywach i owocach (obfitujących w witaminy, antyoksydanty). Dobrym rozwiązaniem jest zakup produktów sezonowych – nie tylko ze względów ekonomicznych, ale również walorów odżywczych i smakowych. Ponad to w jadłospisie osób starszych nie powinno zabraknąć chudego nabiału (z uwagi na wapń potrzebny dla wzmocnienia kości), chudego mięsa (dobre źródło protein) oraz tłustych morskich ryb (obniżających poziom złego cholesterolu i wspomagających pracę serca dzięki kwasom omega3). Ograniczyć warto natomiast wszelkie produkty o wysokiej kaloryczności, ale znikomych walorach odżywczych, jak gotowe zupy, kluski, pizze, chipsy, cukierki (warto uważać również na poziom glukozy w organizmie). W ramach przekąski lepiej zdecydować się na warzywa, owoce (również te suszone), oraz pestki dyni i orzechy (wprawdzie również kaloryczne, ale bogate w witaminę E wspomagającą pamięć i koncentrację i hamującą rozwój choroby Alzheimera).

PODZIEL SIĘ: