Dieta na wzmocnienie
W okresie jesienno-zimowym nasz organizm jest osłabiony. Zmiany temperatur zwiększają ryzyko zachorowania na przeziębienie i grypę. W tym czasie warto zadbać o dodatkową ochronę. Pomoże nam w tym dieta na wzmocnienie.
Spadek energii
Brak słońca, długie dni i chłód na dworze – to wszystko sprawia, że czujemy się nieco ospali, brakuje nam energii do działania. Znacznie trudniej wstać nam rano z łóżka. Najchętniej zostalibyśmy pod kocem, z kubkiem ciepłej herbaty w ręce. Niestety obowiązki wzywają a szkoda też życia na błogie lenistwo. W walce z pogodą i samopoczuciem pomoże nam właściwe odżywianie, które doda nam niezbędnej energii i siły do działania. Mróz przestanie być taki straszny a my znowu odnajdziemy ochotę na aktywne życie. Dieta na wzmocnienie poprawi zdrowie i witalność.
Moc warzyw i owoców
Warzywa i owoce to najlepsze źródło witamin i niezbędnych minerałów. W okresie zimowym panuje sezon na mandarynki czy pomarańcze, które zawierają witaminę C. Warto sięgnąć po zielone warzywa takie jak brokuły czy natkę pietruszki. Surowe czy te kiszone warzywa są najzdrowsze. Surówka z kiszonej kapusty dostarczy nam dużo cennych składników i urozmaici danie.
Ziołowe napary i zdrowe koktajle
Napar z ziół pomoże wzmocnić odporność organizmu. Natka pietruszki, szpinak, cytryna oraz inne owoce i warzywa nadają się na pyszne soki i koktajle witaminowe. Nie dość, że wyśmienicie smakują, to wpływają pozytywnie na wygląd oraz zdrowie całego ciała. Szklanka świeżo wyciśniętego soku, wypitego rano będzie o wiele zdrowsza niż tradycyjna kawa.
Kasze i produkty pełnoziarniste
Wszelkiego rodzaju kasze powinny stanowić ważny element diety każdego człowieka. Gryczana czy pęczak – wystarczy odkryć bogactwo ich smaku, które tworzą z różnymi dodatkami. Pszenne pieczywo zamieńmy na te pełnoziarniste. Na śniadanie sprawdzi się muesli lub owsianka. Nasze jelita podziękują nam za takie odżywianie. Sił z pewnością nam po nim nie zabraknie.
Ryby
Ryby to bogactwo cennych kwasów omega-3. Powinno się spożywać je przynajmniej 3 razy w tygodniu. Kwasy tłuszczowe wspaniale wzmacniają organizm człowieka. Wybierajmy więc ryby morskie takie jak łosoś, tuńczyk, dorsz czy makrela, które są nie tylko smaczne ale przede wszystkim bardzo zdrowe.
Katarzyna Antos