Dieta dla dziadka
Dieta w starszym wieku powinna uwzględniać zmiany zachodzące w funkcjonowaniu organizmu. Należą do nich m.in. osłabienie sprawności pracy układu pokarmowego. Z biegiem lat spada ilość wydzielanych soków trawiennych, a ruchy robaczkowe jelit ulegają spowolnieniu. Częstsze stają się różnego rodzaju dolegliwości gastryczne, a odporność organizmu maleje, przez co infekcje stają się większym zagrożeniem dla pacjentów. Dieta seniora powinna uwzględniać również większe ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych czy osteoporozy.
Przede wszystkim należy zadbać o to, aby jadłospis był zbilansowany, mimo iż zapotrzebowanie kaloryczne jest u starszych osób mniejsze, to jednocześnie może wzrastać zapotrzebowanie na określone witaminy i minerały (jak wapń, fosfor, witaminy A, C, E, D, magnez i witamina B12). Doskonałym źródłem wapnia są przede wszystkim produkty mleczne, przetwory rybne (wraz z kośćcem), napoje sojowe wzbogacane w wapń. Z kolei witaminę D można znaleźć w tłustych rybach (bogatych także w kwasy Omega – 3), półtłuste mleko. Jeśli chodzi o witaminy antyoksydacyjne
(A, C, E) ich źródłem są warzywa i owoce (a w wypadku wit. E oleje roślinne). Powinniśmy przy tym pamiętać, że w związku z gorszą pracą układu trawiennego posiłki powinny być lekkostrawne, ubogie w cholersterol, cukry proste czy sól. Dobrze, aby posiłki były niewielkie, acz częste – to pomoże usprawnić metabolim. Ważnym elementem diety seniora jest przyjmowanie codziennie odpowiedniej ilości płynów – zarówno w postaci wody, jak i soków, mleka, czy zup. Zaleca się natomiast ograniczenie mocnej herbaty i kawy (nadmiar kofeiny może niekorzystnie wpływać na
pracę serca). W diecie seniora nie powinno zabraknąć białka, a także błonnika. Dobrze jest podawać pokarmy w formie urozmaiconej (zwłaszcza przy obniżonym łaknieniu – częstym w starszym wieku). Nie poleca się natomiast potraw gotowych, obfitujących w konserwanty czy „polepszacze” smaku. Należy bowiem pamiętać o zdrowotnych właściwościach niektórych pokarmów i stosować je w praktyce, aby jak najdłużej móc zachować pełnię sił i radości życia.