Zdrowe słodycze – czy istnieją?

Chyba żadna z nas nie wyobraża sobie spędzania popołudnia przy kawie lub herbacie bez słodkiego akcentu. Najczęściej sięgamy po kruche ciasteczka, drożdżówki, batoniki lub lody. W dobie dostępności tak szerokiej gamy różnego rodzaju produktów spożywczych – w tym słodyczy – bardzo rzadko pieczemy coś same.


Produkty gotowe są przecież również tak samo smaczne. W dodatku pozwalają na oszczędność czasu. Nie musimy stać w kuchni, męczyć się zagniataniem ciasta i martwić czy na pewno wyrośnie tak jak sobie tego życzymy.

Zbyt dużo sztucznych składników

Zauważyłaś, że czasami nie masz ochoty na jakąkolwiek aktywność? Czujesz się potwornie ociężała i nadmiernie senna. Szybciej się męczysz, wiele rzeczy Cię drażni i coraz częściej boli Cię głowa? To może być wynik nieprawidłowej diety. Sprzyjają jej właśnie takie „ciasteczkowe popołudnia”. Niosą one za sobą wiele konsekwencji. Nie oznacza to jednak, że musisz całkowicie rezygnować z przyjemności. Chodzi o nadmiar cukru jaki spożywamy. Właśnie jego nadwyżki organizm sygnalizuje powyższymi objawami. Oprócz tego do produktów „gotowych” dodaje się wiele konserwantów, wzmacniaczy smaku, emulgatorów, sztucznych barwników, które przy regularnym spożywaniu zaburzają funkcje trawienne organizmu. Przyczynia się to do zachwiania całej gospodarki organizmu. Stąd złe samopoczucie.

Zdrowe ciasta

Czy istnieją więc słodkie przekąski, które nie tylko byłyby zdrowe dla naszego organizmu, ale dodatkowo wspomagały jego pracę? Oczywiście! W dodatku możesz je przygotować sama. W właśnie tkwi cały sekret – wiesz co jesz. Wbrew pozorom, pieczenie samczego i zdrowego ciasta wcale nie zajmuje tak dużo czasu.

Jak piec?

Zamiast mąki pszennej, wypróbuj mąkę kukurydzianą. Nie zawiera ona glutenu, więc usprawnia pracę metabolizmu oraz dodaje ciekawego posmaku. Zapewni również wypiekom piękny kolor bez potrzeby dodawania kolejnych żółtek.

Tradycyjne kremy i nadzienia zastąp niskosłodzoną galaretką, budyniem lub najlepiej – świeżymi owocami z odrobiną ubitej śmietany.

Zamiast ciężkich biszkoptów, spróbuj przekonać się do owocowej tarty. W szczególności jabłkowa, z dodatkiem aromatycznego cynamonu i kardamonu sprawi, że nie tylko tobie będzie cieknąc ślinka.

Eksperymentuj! W sieci jest wiele przepisów na pyszne ciasta warzywne np. marchewkowe , z cukinii, szpinakowe. Wcale nie czuć ich typowego smaku po upieczeniu. Są za to niezwykle aromatyczne, lekkie, i… zdrowe!

Unikaj cukru! Jeśli już koniecznie chcesz słodzić, to używaj w tym celu miodu.

Sposób podania

Masz wątpliwości czy takie wypieki mogą się udać? Czy będą wyglądały estetycznie i zachęcająco? Wszystko zależy od Ciebie! Wszak sama doskonale wiesz, że wiele zależy od sposobu podania. Zwykłe, okrągłe muffinki będą wyglądały o niebo lepiej w kolorowej i zabawnej papierowej foremce. Tak samo jest z nawet najprostszym ciastem – jeśli pokroisz je w fantazyjne rąby lub trójkąty: efekt gwarantowany!

Po odstawieniu słodyczy ze sklepowej półki i przestawieniu się na ich domowe wersie, z pewnością po upływie kilku dni zauważysz różnicę. Nie oznacza to jednak, że masz się objadać. Kawałeczek dziennie powinien w zupełności wystarczyć.

Natalia Herzog

PODZIEL SIĘ: