Borówka brusznica zmniejsza ryzyko chorób serca
Nie od dziś wiadomo, że rośliny i owoce mają wiele cennych właściwości leczniczych. Jednym z przykładów jest borówka brusznica, która zmniejsza ryzyko chorób serca.
Tak niepozorny owoc, jak borówka brusznica zawiera mnóstwo substancji, pomagających przy wielu schorzeniach, także tych związanych z sercem.
Lecznicze właściwości borówki
Roślina ta występuje w Polsce. Można na nią trafić zarówno w górach jak i na terenach nizinnych. Borówka brusznica jest bogatym źródłem flawonidów, soli mineralnych, antocyjanów, kwasów i witamin. Stosować można liście i owoce rośliny, które bywają składnikiem diet. Borówka brusznica ma właściwości moczopędne, antyseptyczne. Jest również zalecana jako lek na biegunki. Owoce borówki zawierają witaminę A, P i C, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Ochrona przed chorobami serca
Badania dowodzą, że ten powszechnie występujący w Polsce owoc zapobiega powstawaniu chorób serca. Taką ochronę zapewnia regularne picie soku z borówki brusznicy. Sok z tej rośliny zmniejsza częstość akcji serca i ciśnienie tętnicze. Powoduje także spadek poziomu glukozy i lipidów, co zmniejsza ryzyko cukrzycy. Zaledwie dwie szklanki soku, wypijane każdego dnia zmniejszają ryzyko chorób serca.
Moc polifenoli
Owoce borówki brusznicy zawierają polifenole. Te naturalne substancje działają przeciwutleniająco. Zmniejszają przepuszczalność naczyń krwionośnych, jednocześnie je chroniąc. Usuwają szkodliwe, wolne rodniki, zapewniając skuteczną ochronę całego organizmu. Dzięki możliwości samodzielnego utleniania, związki zwane polifenolami przeciwdziałają powstawaniu problemów z sercem oraz wielu innych dolegliwości, w tym chorób nowotworowych.
W trosce o zdrowie naszego serca i całego organizmu warto stosować borówkę brusznicę. Roślina ta ma wiele właściwości, które uchronią nas nie tylko przed poważnymi chorobami serca ale także wieloma innymi problemami zdrowotnymi.